Upptäck S:t Olavsleden!

S:t Olavsleden är världens nordligaste pilgrimsled. Leden är cirka 580 kilometer lång och sträcker sig från Bottenhavet i öster till Atlanten i väster, från Selånger i Sverige till Trondheim i Norge. Leden går genom stora skogar, över fjäll, längs sjöar och historiska platser. S:t Olavsleden är det skandinaviska svaret på El Camino de Santiago de Compostela, den berömda pilgrimsfärden till Spanien.

Historia
Historien om Olav Harldsson är en spännande berättelse om en kung som landsteg i Selånger, strax utanför Sundsvalls centrum, på sin väg för att återta den norska tronen. Olav stupade i ett slag i Stikelstad och efter hans begravning så började underliga saker att ske. När Olavs grav öppnades fick folk se att kungens hår, skägg och naglar hade vuxit. Hudfärgen var frisk som om han sov. Detta ansågs som ett tecken på att kungen var en helig man. Han placerades i en kista och flyttades till en av byns kyrkor. Inte långt efter började pilgrimer strömma till från när och fjärran.

Idag är pilgrimsleden en av de populäraste besöksanledningarna i vår destination och servicen längst med leden utvecklas ständigt. Naturen är storslagen och bjuder på många vackra utsikter och framförallt för tid för att bara vara och känna lugnet. 

Låt resan börja
I Selånger, någon kilometer utanför Sundsvall, finns ett helt nybyggt pilgrimscenter där du som vandrare får en naturlig startpunkt på leden. Är du nyfiken av historien bakom Olav kan du också göra en utflykt till Selånger Pilgrimscenter för att få lära dig mer. Mer information hittar du här.

Boende i Sundsvall
Ett trevligt sätt att börja din resa är att ta första natten på hotell för att ladda batterierna rejält, kombinera med en god middag och ett besök på spa eller upptäck Sundsvalls Stenstad med sin unika historia. Du hittar flera hotell i Sundsvall här.

Boenden och service längst leden
När det sedan är dags att börja vandra finns det flera boenden längst leden. Här hittar du flera alternativ.

Läs mer om S:t Olavleden 
Du kan även besöka S:t Olavsledens officiella hemsida där du hittar mer information om pilgrimsleden, boenden och annan nyttig information som du kan använda för att planera din resa.
För dig som vill ha tips från andra vandrare kan vi rekommendera Facebookgruppen Hiking along St. Olavsleden, där delar många vandrare med sig av egna erfarenheter, upplevelser och matnyttiga tips.


Bra länkar:

Historien om Olav Haraldsson