Upptäck S:t Olavsleden i sommar

S:t Olavsleden är världens nordligaste pilgrimsled. Leden är cirka 580 kilometer lång och sträcker sig från Bottenhavet i öster till Atlanten i väster, från Selånger i Sverige till Trondheim i Norge. Leden går genom stora skogar, över fjäll, längs sjöar och historiska platser. S:t Olavsleden är det skandinaviska svaret på El Camino de Santiago de Compostela, den berömda pilgrimsfärden till Spanien.

Historia
Historien om Olav Harldsson är en spännande berättelse om en kung som landsteg i Selånger, strax utanför Sundsvall centrum, på sin väg för att återta den norska tronen. Olav stupade i ett slag i Stikelstad och efter hans begravning så började underliga saker att ske. När Olavs grav öppnades fick folk se att kungens hår, skägg och naglar hade vuxit. Hudfärgen var frisk som om han sov. Detta ansågs som ett tecken på att kungen var en helig man. Han placerades i en kista och flyttades till en av byns kyrkor. Inte långt efter började pilgrimer strömma till från när och fjärran. 
Läs hela historiken om Olav Haraldsson här 


Pilgrimscenter Selånger

I Selånger, någon kilometer utanför Sundsvall, byggs ett helt nytt pilgrimscenter där du som vandrare får en naturlig startpunkt på leden. Är du nyfiken av historien bakom Olav kan du också göra en utflykt hit för att få lära dig mer. Pilgrimscentret invigdes 17 juni 2018.
Öppettider:
Måndag-Fredag 09:00-18:00
Lördag: 11:00-17:00
Söndag: 12:00-17:00
(Kan avvika under högtidsdagar)

Hotell i Sundsvall
Det finns många sätt att bo på inför din vandring. Ett trevligt sätt att börja sin vandring är att ta första natten på hotell för att ladda batterierna rejält innan din vandring. Här hittar du pilgrimspaket hos hotellen:

Quality Hotel, Pilgrimspaket

Övriga boenden
Det finns givetvis andra sätt att bo på än att bo på hotell! På S:t Olavsledens hemsida hittar du en karta med olika boenden. Här har du en snabblänk till en lista med boenden.


Övrig information

Här har vi sammanställt lite frågor och svar som kan vara bra att kika igenom. Här hittar du svar om vart du får tag på pilgrimspass, vart du hittar kartor och annan bra information!
https://visitsundsvall.se/om-st-olavsleden/ 
Det är alltid värt att besöka S:t Olavsledens hemsida för ytterligare information!
http://www.stolavsleden.com/sv/