Utställningar – Inblick i historien

Sundsvall är en stad fylld av vackra byggnader, författare, sociala genier, konstnärer, musiker och nobelpristagare. Genom våra interaktiva utställningar får du enkelt en spännande inblick i vår stads kreativa historia, nutid och framtid!

Gå på upptäcktsfärd på egen hand eller boka en guidad visning. Oavsett hur du vill göra så är du välkommen att dyka ner i historiens underbara värld på Stenstan Visitor Center.

Arkitekterna som formade det nya Sundsvall
På midsommardagen 1888 inträffade det som fortfarande anses vara Sveriges mest förödande stadsbrand när över 9000 personer förlorade sina hem. Goda försäkringsvillkor och förmögna träpatroner gjorde att en helt ny stad kunde byggas upp i sten. 600 hus byggdes på endast sex år och idag är ”Stenstan” världens nordligaste stadbebyggelse i samma kontinentala byggnadstradition som exempelvis Wien och Berlin. Flera av Sveriges främsta arkitekter anlitades för att bygga upp staden efter branden och resultatet blev en borgerlig drömvärld med palatsliknande bostadshus, banker och hotell – en manifestation av lyx och överdåd.

Stenstan och dess unika arkitektur
Granska-, Blombergska-, Hirschska- och Hedbergska huset. Många av stans vackraste byggnader bär namnet av de förmögna Sundsvallsbor som lät uppföra dem.
Andra iögonfallande byggnader i Sundsvall är bland annat Elite Hotel Knaust med sin berömda trappa, Kulturmagasinet och Sveabiografen, som när den byggdes ansågs vara stadens fulaste hus. Något som knappast någon håller med om idag.

Allt detta och mycket mer får du ta del av i våra utställningar!