Simning

Skagius – en halv sekund från världsrekordet

 

Simning, kortbane-VM, dag 1

Under SM-veckan i Borås 2014 chockade Sarah Sjöström med att sätta ett nytt världsrekord på 50 meter fjärilssim. I Sundsvall 2015 står rekordhoppet till hemmasimmaren Johannes Skagius som faktiskt bara är 0,5 sekunder ifrån världsrekordet på 50 bröst.

–  Att lyckas med det inför hemmapubliken skulle vara dröm! Nu avgörs i och för sig säsongens stora mål, VM, bara ett par veckor efter SM, men jag siktar på att få till en liten formtopp även till tävlingarna i Sundsvall, säger ett av Sveriges största framtidshopp inom simningen, Johannes Skagius.

Det var en extremt vältränad och atletisk simmare som besökte Näringslivsbolagets Företagarfrukost i februari i år. Ändå vill han bygga på ytterligare 1,5 kilo muskler för att nå sin idealvikt 101,5 kilo. Alla sjukdomar under 2014 tärde på både kropp och psyke, och läkarna stod länge handfallna inför vad som låg bakom Johannes kraftlöshet och dåliga hälsa.

– Jag var sjuk under i stort sett hela fjolåret och man misstänkte både hjärtfel och lungsjukdom, innan man lokaliserade problemet till en bakterie i bihålorna. Men nu är jag äntligen helt frisk och på väg mot toppformen, säger Skagius.

Johannes är just nu det enda stora svenska herrhoppet inom simningen. Periodvis har han varit ett enmanslandslag på herrsidan, men han tror ändå att vi är på väg att få fram ett riktigt slagkraftigt medleylag inom en snar framtid. I år är förstås VM det stora målet, men först måste han ner några tiondelar på 100 meter bröstsim för att kvala in även där.

Men det stora och långsiktiga målet är förstås OS både 2016 och 2020 för 19-åringen som tränar 15 pass i veckan. Då handlar det om både styrketräning, explosivitet och simpass på bortåt 8000 meter.

– Det är ett måste att ligga på den nivån, för ska jag delta i OS tänker jag slåss om medaljer, jag åker inte dit som turist, säger Johannes som är ambitiös även på andra plan.

Uppfinnare och företagare
Johannes pluggar fyraårig teknisk på gymnasiet och när han får slutbetyg i sommar, så ser det ut att bli toppnivå även där. Samtidigt har han startat eget företag och utvecklar just nu en speciell analysutrustning för simning, som gör att man kan mäta tider, rörelser och accelerationer under olika faser av ett lopp – allt för att maximera sin prestation i bassängen. En uppfinning som redan väckt en del intresse både i Sverige och utomlands.

Men OS, VM och egna uppfinningar i all ära, ett SM på hemmaplan slår det mesta!

– Jag var faktiskt ”korgpojke” som åttaåring när SM gick i Sundsvall 2004, och det var otroligt inspirerande att se Lars Frölander och de andra hemmastjärnorna på nära håll då.

– Och det känns sjukt häftigt att själv få representera Sundsvall på hemmaplan den här gången. Jag ser också fram mot folkfesten, och blir den lika bra som i Borås förra året så kommer det bli grymt, avslutar ett av värdstadens största affischnamn.

Du kan vara lugn Johannes, SM-veckan i Sundsvall 2015 kommer att bli ”sjukt häftig”.