På grund av rådande omständigheter kring Corona-pandemin (Covid 19) kommer Näringslivsbolaget i Sundsvall AB, ställa in alla sina planerade event och sammankomster, i väntan på att situationen är under kontroll. Det gäller bland annat fredagsföreläsningarna ”På tapeten”. Vi beklagar förstås situationen, men anser att det är ett ansvarsfullt förhållningssätt gentemot våra kunder och samarbetspartners inom näringsliv och besöksnäring. Mer information – klicka här.

På Tapeten – Nu varannan fredag med start 24 januari!

Vårens program:
20 mars (Inställt)
L F Bern & co Garn och Wäfnadshandel 
Cecilia Enerud, värd och projektutvecklare på Stenstan Visitor Center berättar om familjen Bern, Bernska huset och deras ångfärgeri som blev Sundsvalls största. 

3 april 
Välfärdens kulturarv
Cecilia Dahlbäck berättar om livet vid sidan av stenstadens prakt och rikedom; om fattigvårdens inrättningar vid Åkroken, kampen för överlevnad och välfärdssamhällets framväxt. Cecilia Dahlbäck är sociolog och kulturhistoriker. I projektet Välfärdens kulturarv lyfter Cecilia ett på olika sätt exkluderat och underrepresenterat kulturarv.
Boka plats (Släpps 20 mars)

17 april
”Väst på glöa” (Västermalm)
Bent Fridholm fortsätter berätta om Sundsvalls historia och vad som hände efter den stora branden 1888 och framförallt ”Väst på glöa”, det vi idag kallar Västermalm. 
Boka plats (Släpps 3 april)

15 maj 
Ev. Bricken böckerna och livet i Svartvik med Vibeke Olsson
(Med reservation för ändring!)

29 maj 
Sågspån och eld. Föreningen Svartviksspelet ger ett smakprov på sommarens föreställning i Svartvik-.
Boka plats (Släpps 15 maj)


På Tapeten handlar om Sundsvall – och framförallt om Stenstan – i olika former. Precis som namnet ”På Tapeten” antyder fokuserar vi på det som var intressant och relevant då, nu och i framtiden. Du får uppleva allt ifrån föreläsningar till dramatiserad teater.

Nytt för i år är att På Tapeten genomförs varannan fredag kl 12:00, en ca 30-40 minuters föreläsning med en gästföreläsare eller egen personal från Stenstan Visitor Center. Anledningen till att vi kortar ner seminariet är att även du som jobbar ska ha möjlighet att besöka oss under lunchpausen.  Vi hoppas att dessa dagar ska ge dig en guldkant i vardagen.

Du har möjlighet att förlänga din ”På Tapeten-upplevelse” genom att äta lunch tillsammans med övrig publik direkt efter föreläsningen. Vi har därför ordnat ett exklusivt ”På Tapeten-pris” á 90 kronor för dig som har deltagit på föreläsningen. Meddela i anmälan.

Apropå ”uppåt väggarna”; det är den berömde 1800-talsdesignern William Morris tapeter som pryder väggarna i våra vackra lokaler. Återskapade från tiden innan Sundsvallsbranden 1888 när Stadshuset var Sundsvalls givna nöjespalats. Då. Nu. Och i framtiden…

Våra föreläsningar är kostnadsfria och vi vill att du anmäler dig via vår hemsida eller i receptionen på Stenstan Visitor Center då antalet platser är begränsade. (Bokning släpps ca 2 veckor innan aktuell föreläsning)


Tidigare tillfällen av På Tapeten

24 januari Sundsvalls Gitarrfestival
Sundsvalls Gitarrfestival med Yamandú Pontvik. Den 19-22  mars arrangeras den 10:e Gitarrfestivalen i Sundsvall. Yamandú är barytonsångare, kompositör och körledare, född och uppväxt i Uruguay med svensk-tyska föräldrar och sedan 1987 bosatt i Sverige. 

7 februari
Sundsvalls Friluftsfestival
Anders Erlandsson, Friluftstrateg på Sundsvalls Kommun berättar om den nya festivalen ”Friluftsfestivalen” som är en folkfest för stora och små med fokus på vinteraktiviteter utomhus. Festivalen äger rum den 16 februari vid Sidsjön. Anders kommer även berätta lite om vad som är på gång i friluftskommunen Sundsvall. 

21 februari
Sundsvalls Spårvägar- En resa genom Träriket

Hans-Anders Kempe berättar om Sundsvalls Spårvägar. Sundsvall var den sista staden i Sverige som fick reguljär spårväg år 1910. Spårvägarna omslöt en stor del av Träriket, från Kubikenborg i söder till Skönvik i norr.  

6 mars
Mannen som uppfann kullagret
Svenåke Boström berättar om mannen som uppfann Sveriges första kullager och andra spännande personer ur Sundsvalls och Medelpads historia. Eller vad sägs om, Christian Knaust tog värvning i Karl XII:s arme. Eller kanske, Kärleksdramat som slutade med ond bråd död.

Julavslutning den 20 december kl 12.  
Julen närmar sig och frid råder i cellerna i stadshuset… Eller?
Lyssna till Sundsvalls första kvinnliga poliskonstapel Anna-Brita Hägglund som med stor dos humor och en gnutta allvar berättar om allt spännande som hänt i Stadshuset med glimtar ur både polisens, kvinnans och folkets perspektiv på historien.
Men något stör i julefriden… Vem är egentligen filuren som smyger längs väggarna med en stor säck? Honom måste vi nog spärra in!

Välkommen till vår julavslutning av På Tapeten och träffa Anna-Brita och Tjyvtjalle som under sommaren och hösten har medverkat i vår familjeföreställning Stadshusarresten och julens nyhet Julstrul i Stadshusarresten. Passa på att förköpa biljetter till kommande föreställningar. 
Efter föreläsningen som är ca 30 minuter finns det möjlighet att följa med till de celler som finns bevarade.

29 november Tema En kaka till kaffet
Bertha är 105 år och uppvuxen i Njurunda söder om Sundsvall. Nu har hennes familj startat projektet om att producera Bagar Berthas Bakbok. Under Novembers På Tapeten fick vi höra mer om hur denna idé kom till.

Ulrika Stenbäck från Sundsvalls museum berättade mer om kafferep, småkakor och stolta tanter. Äntligen vet vi vad 7 sorters kakor kommer ifrån. 

25 oktober Tema Polisens historia i Sundsvall
Mitt i Stadshuset, där apelsinträden blommar i Café Orangeriet, fanns förr en helt annan miljö: En undanskymd bakgård och en parkeringsplats för polisens bilar. Polisen i Sundsvall hade sina lokaler i Stadshuset från sent 1800-tal ända fram till 1974.

Ta chansen att lära dig mer om polisens historia i Sundsvall. Hör polisveteranen Lennart Westberg, polisinspektör men numera pensionär, berätta om sina upplevelser under åren som polis. Efteråt finns det möjlighet att göra ett besök i den gamla arresten. 

Lennart har varit med och skapat den film om polisens historia som vi visar på Stenstan Visitor Center.

27 september Tema Bakom kulisserna i brandens spår
Vem kan veta vad som hände när Sundsvall brann?
Svenåke Boström, författare och journalist, berättade om bakgrunden till sitt senaste arbete med att beskriva Sundsvalls historia. Han avslöjade också varför en del skrönor kring branden är falska. Dåtidens Fake News helt enkelt.

Johan Brännström från Medelpads arkiv berättade om deras verksamhet. 

24 maj Tema Kultur & Vandring
Helene Westerlind berättade om pilgrimsvandring utefter vackra St Olavsleden och om sommarens turer tillsammans med en guide.

Stenstans Berättarteater tog oss med på en spännande resa tillbaka i tiden under ett äventyr på Stora Torget i form av en dramatiserad kortare vandring. Flera historiska karaktärer gjorde oss sällskap. Tips, på vår Facebooksida kan du se ett klipp från dagen www.facebook.com/stenstanvisitorcenter. 

26 april Tema Mat & Dryck i Stenstan
Susanne Wernersson, Best Western Hotel Baltic berättar om Augusta Pierrou tillsammans med Jana Lindh Olsson.
Augusta Pierrou är ledstjärna i Mamma Augustas Kök. Augusta har en historik som en av Sundsvalls starka kvinnor som verkade i hotel- och cafénäringen sent 1800-tal och tidigt 1900-tal. Restaurangens smaker grundar sig från recept som påminner om farmor och mormor.
Nina Widenberg, IDO te & kafferosteri 
Ido te och kafferosteri har funnits sedan 1931. Det är idag Sundsvalls äldsta butik, med samma inriktning som vid starten, att sälja nyrostat och nymalet kaffe till sundsvallsborna.

22 mars Tema Legender och Myter i Sundsvall
Legenden om S:t Olav berättas av Helene Westerlind, diakon i Selånger Församling. Kung Olav Haraldson landsteg i Selånger på sin väg tillbaka till Norge. Mycket snart efter sin död blev kung Olav dyrkad som helgon. Från Selånger utgår idag pilgrimsleden till S:t Olavs grav i Nidaros, Trondheim.

Vår gäst, Anna Broman från Upplevelseföretaget Aktivera, berättar om Stadshusets mytomspunna historia.
Tips, på Näringlivsbolagets youtubekanal finns klipp från föreläsningarna.
 
22 februari Tema kvinnor i rampljuset
Föreläsning med Cecilia Dahlbäck om Solgläntan, en byggnad som bär på en rik historia; allt från Sundsvalls första BB till en av stadens första förskolor. 

I projektet Välfärdens kulturarv lyfter Cecilia ett, på olika sätt, exkluderat, stigmatiserat och underrepresenterat kulturarv: De utsatta, arbetslösa, fattiga och sjukas historia, men även kvinnors intåg på arbetsmarknaden och framväxten av den offentliga sektorn – berättelser om resan från ett fattigt Sverige till modern välfärdsstat. 

Månadens gäst är Teater Västernorrland som gör en läsning av pjäsen ”I huvudet på Alfhild Agrell”. En föreställning om bagardottern från Härnösand som blev en av sin tids mest uppskattade och spelade dramatiker.

25 januari Tema en stad i förändring
Johanna Ulvsdotter, byggnadsantikvarie på Sundsvalls museum ger råd på hur vi kan bevara vårt synliga kulturarv vilket går hand i hand med vår nya utställning som är på gång i Stenstan Visitor Center, ”En stad i förändring”. Johanna tog oss med på en resa som handlar om när historien får vara med och bestämma.

Jenny Persson, Kommunikationsdirektör berättar om kommande 400-års firande.

21 december PREMIÄR Julstök på Knaust
Ett Sundsvall i vinterskrud. Storgatans renässanshus är illuminerade och stormvindar river i kappor, rockar och halsdukar. Välkomna skall ni då vara in i värmen på Hotell Knaust, ty här brinner flitens lykta dag som natt för att kunna erbjuda alla gäster, vänner och anställda ett storslaget julfirande! 

Det är fru Anna Knaust tillsammans med personal som planerar och håller ställningarna på hotellet. På Tapetens gäster fick först av alla hälsa på den drivna fru Knaust och få en inblick i julfirandet under sekelskiftet. 

Bakom föreställningen om Fru Knaust står teaterduon Linde&Chrisse och Heidi Jonsson.

23 november Tema starka kvinnliga företagare i vår destination.
Vår huvudföreläsare är Jana Lindh Olsson. Hon berättar om flera starka kvinnliga företagare som bott och verkat i Sundsvall. Bland annat Nanny  Haak som drev ett bageri, där stans godaste wienerbröd bakades. 

Månadens gäst är Lotten Rapp. Lotten är egenföretagande landsbygdsutvecklare som de senast tio åren tävlat internationellt i extremskidåkning.

26 oktober Tema Alnöns sågverkshistoria.
Föreläsare, Hans Gillgren, ordförande i Föreningen Sågverksfolket, berättar om sågverksepoken. Sundsvalls stenstad skulle inte haft sin pampiga utformning utan den förmögenhet alla Alnöns sågverk bidrog till under det sena 1800- talet. De 19 sågverk som fanns, hälften av alla 42 i Sundsvallsdistriktet, låg på rad längs Alnösundet och alla segelfartyg som lastade plankor och bräder för export gjorde Alnön till en internationell plats.

Månadens gäst, Eva Krigsman, ger en personlig skildring kring mannen bakom sågverksägaren Braathen.

21 september – Premiär av På Tapeten
Först ut bland våra föreläsare var Petter De Vahl, bryggeriet Stenshammaren. Petters historia tog oss tillbaka till dåtidens ölbryggerier och ölcaféer i Sundsvall, deras inverkan på samhället och varför de återigen blivit så populära. Petter berättade även om bryggeriet Stenhammaren, som fått sitt namn efter stadsdelen Södermalm, som under 1800-talet hade ett tvivelaktigt rykte.

Gäst Teater Västernorrland som presenterade sin nya föreställning Family Feelings. Family Feelings har premiär den 5 oktober på Konsertteatern.