Här hittar du mer information från kartan med kalla nöjen som finns i vårt vintermagasin. Du hittar magasinet digitalt via denna länk. 

1. Friluftscentrum Södra berget
Friluftscentrum Södra berget är en fritidsanläggning som vintertid har skidspår med Vasaloppscenter-status. Här finns ett skönt naturområde som passar alla med grillplatser, äventyrsstigar och mängder av aktiviteter. Sommartid kan du åka rullskidor, spela discgolf eller besöka den nya klätterparken Högt & Lågt. Dessutom kan du cykla på olika terrängstigar. Under vintern finns fina längdskidspår och Sundsvalls Slalombacke på toppen av berget. Friluftscentrum ligger ca tre kilometer från Sundsvalls Stenstad. Läs mer via denna länk.

2. Sundsvalls Slalombacke
Backen ligger på Södra berget, vid foten av Södra bergets hotell. En familjebacke med world cup status. Här finns två nedfarter och två liftar. Längsta nedfart är 650 meter med fallhöjd på 142 meter. Läs mer om Sundsvalls slalombacke.

3. Nolbybacken
Här finns funpark med hopp och rails och en handikappanpassad barnbacke. För dig som inte har egen utrustning finns skiduthyrning och dessutom skidverkstad, skidskola och servering. Du hittar två liftar och fyra nedfarter att susa utför. Längsta nedfart 700 meter, fallhöjd på 150 meter. perfekt för barnfamiljen. Läs mer om Nolbybacken. 

4. Selånger Pilgrimscenter
Starten för S:t Olavsledens 58 mil mot Trondheim. Här finns en utställning om Sankt Olav där du som besökare får en upplevelse av hur människor levde i Mellannorrland under vi­kingatid och medeltid. Här kan du gå hjälp med Pilgrimspass och information inför din vandring. Men det är även ett utmärkt besöksmål för dig som vill uppleva kultur eller fika något gott. 

5. Dykets Friluftsområde
Vintertid finns här vinter- och bastubad i sjön. Att bada bastu och kallbad är bland den bästa friskvården du kan ge dig själv. Det är en avkopplande upplevelse som reducerar stress och lindrar smärta och stelhet i muskler och leder. När du utsätter din kropp för växelvis kyla och värme får ditt hjärta pumpa snabbare. Din syreupptagning ökar och likaså din blodcirkulation. Sommartid erbjuder Dyket en härlig badplats och olika aktiviteter.

6. Utkikstornet på Norra berget
På Norra berget finns Sundvalls friluftsmuseum med ett brett utbud av aktiviteter. Utsiktstornet som tronar i topp är 22 meter högt och bjuder på en utsikt över Sundsvalls stad. Av säkerhetsskäl hålls tornet stängt vintertid så du kan inte gå upp i det men det kläs upp med lampor så att det ser ut som ett gigantiskt adventsljus som lyser över stadskärnan. 

7. Stenstan
Stenstan är något du måste uppleva under ditt besök. Här hittar du allt från restauranger, caféer, shopping, upplevelser och evenemang. Stenstan är inramad av en storslagen arkitektur och korades som Sveriges vackraste stad 2017.

På midsommardagen 1888 inträffade det som fortfarande anses vara Sveriges mest förödande stadsbrand när över 9000 personer förlorade sina hem. Goda försäkringsvillkor och förmögna träpatroner gjorde att en helt ny stad kunde byggas upp i sten. 600 hus byggdes på endast sex år och idag är ”Stenstan” världens nordligaste stadsbebyggelse i samma kontinentala byggnadstradition som exempelvis Wien och Berlin. Läs mer om Stenstans kulturarv.

8. Sidsjö friluftsområde
Tre kilometer sydväst om stadskärnan hittar du rofyllda Sidsjö friluftsområde. Här finns massor av aktiviteter att ta del av sommar som vinter. Vintertid när isen ligger tjock kan du susa fram med skridskor eller testa tålamodet under en pimpeltur. Sidsjöns Slalombacke erbjuder härlig skidåkning för såväl stora som små och här finns både skiduthyrning och servering.

9. Getbergets Slalombacke
Backen ligger i Ånge kommun, cirka 7 mil väster om Sundsvall. Servering i toppstugan. En nedfart och två liftar. Längsta nedfart 500 meter och fallhöjd 150 meter. Läs mer om Getbergets Slalombacke.

10. Skönviksbergets friluftscentrum
Skönviksbergets friluftscentrum ligger i Timrå. Här finns något för alla året om. Längdskidåkning, pulkabacke, promenadspår och café lockar massor av besökare vintertid. 

11. Vettenbacken
Vettens skidanläggning ligger i Liden, Sundsvall. En härlig backe för hela familjen med skiduthyrning, skidskola, pulkbacke och restaurang. Här finns fem nedfarter, två liftar och längsta nedfart 650 meter, fallhöjd är 142 meter. Läs mer om Vettenbacken.

12. Pimpelfiske Marmen
Vintertid när isen ligger tjock kan du pimpelfiska i Marmen.
Destinationen erbjuder bra fiske året om och har du tur kan du laga egenfångad röding till middagen. Det finns flera fiskevatten och du kan även boka guidade turer eller kontakta någon av de aktiva fiskeföreningarna för mer information.  

13. Pimpelfiske Björköfjärden
Björköfjärden är en havsvik söder om Sundsvall och ett bra ställe för abborrmete.

14. Vinterbada i havet
Du kan vinterbada på flera platser i destinationen. Läs mer om de föreningar som anordnar vinterbad.

15. Vinterbada i Sidsjön
I Sidsjön är föreningen Sundsvall polar bears aktiv. Häng med dem på vinterbad. 

16. Indalsälvens Delta
Indalsälvens Delta i Timrå är ett av Sveriges största deltaområden. I reservatet finns härliga sandstränder, rastplatser och intressant alskog. Här trivs växter som är beroende av översvämningar och många fågelarter rastar i området. Via tre broar kommer man ut till den kilometerlånga stranden. Stigen ut är anpassad så att det går bra att komma fram både med barnvagn och rullstol.

17 Isklättring Lidens bergsportcenter
Vintertid kan du isklättra i Liden tillsammans med Lidens bergsportcenter. De ordnar även guidade turer med långfärdsskridskor. Besök deras Facebooksida för mer information kring utbudet. 

18. Camp Mid Adventure
En funpark med klätterbana och massor av aktiviteter i Torpshammar, Ånge. Läs mer på deras hemsida. 

19. Naturum Ånge
Turistbyrå i Ånge kommun. Här får du ta del av utställningar om natur och kultur. Här finns dessutom ett pilgrimscenter med information om S:t Olavsleden samt historien kring helgonet St Olav.

20. Ånge Skidstation 
Här finns olika längdskidspår med varierande svårighetsgrader. 

Vi uppmanar alla att följa de restriktioner som råder kring Covid-19. Vissa aktiviteter kanske inte går att genomföra just nu. Var noga med att kontrollera öppettider inför ditt besök.