En Destination 100 upplevelser

I sommar kommer vi under 100 dagar att tipsa dig om olika upplevelser som du kan hitta i vår destination (Sundsvall, Timrå, Ånge). Det kan vara allt från vackra utsiktsplatser till fantastiska fiskelägen och soldränkta badstränder. Eller varför inte fartfyllda äventyr högt bland trädtopparna?

Vi kommer publicera en ny upplevelse varje dag mellan perioden 24 maj – 31 augusti på Visit Sundsvalls Instagram och Facebook

Dessutom är det möjligt för dig att vinna presentkort á 1000 kr på Birsta City eller Stenstan om du besöker minst 10 av våra 100 sommarupplevelser.

Så här gör du för att tävla om presentkort:

1. Fota dig själv, dina vänner eller naturen vid minst 10 av våra utvalda upplevelser. Det publiceras en ny upplevelse varje dag från och med söndag 24 maj. Du behöver inte besöka dem i någon speciell ordning. 

2. Publicera bilden på din Instagram eller Facebook och tagga den med #dstn100 och #destinationsundsvall.
Tänk på att din profil behöver vara öppen för att vi ska kunna se bilden.

3. När du besökt minst 10 platser och publicerat bilderna så skickar du ett mail till oss på turistbyran@sundsvall.se.
Märk mailet med ”Tävling 100 upplevelser” och skriv namnet på den profil där du har publicerat bilderna i mailet. Skriv också en kort motivering till varför just du ska vinna. 

Tävlingen pågår fram till 6 september 2020. Därefter kommer vi att välja två vinnare som får varsitt presentkort. Vinnarna kommer publiceras i våra sociala medier och även meddelas via mail. 

Tävlingen är inte ett samarbete med Instagram eller Facebook. Bilderna som publiceras under tävlingen med #dstn100 får användas av Visit Sundsvall för att marknadsföra destinationen. 

LYCKA TILL!

Tänk på att följa hälsomyndighetens råd inför ditt besök och att ordinarie öppettider kan variera på grund av Corona.  De upplevelser vi tipsar om under denna kampanj är ofta utomhus eller i miljöer där man gjort anpassningar utifrån den situation som råder. Mer information så som öppettider, restriktioner m.m. hittar du hos respektive upplevelse- eller företags hemsida, Facebooksida eller liknande informationssida.      

 

Några utvalda upplevelser kan du läsa om här, resten hittar du på våra sociala medier där vi publicerar en ny upplevelse varje dag under hela sommaren!

Upplevelse nr 1 av 100 TÄVLINGSNERVER
Gör dig redo för ett härligt träningspass för hela familjen ute i naturen. Vem är mest pricksäker? Vem kastar längst? Vem har noll kontroll? Gör det till en rolig tävling! I vår destination finns flera olika banor där du kan testa på Frisbeegolf, eller Discgolf som det också kallas. Allt du behöver ha är utrustning i form av Discar. På toppen av Södra Berget finns en nybyggd Discgolfbana, du kan låna discar i raststugan och sen är det bara att köra! Fler banor finns i Ånge, Timrå och Sundsvall! Mer information om upplevelse nr 1


Upplevelse nr 2 av 100 SALTA STÄNK
En återkommande favorit. Här möts du av salta bad och solvarma klippor. Spikarna är ett idylliskt fiskeläge på Södra Alnö med fiskestugor, sjöbodar, lotsplats och kapell. Här vittjade fiskarna sina nät i tidiga gryningen och man sålde lax, strömming och sik vid sjöbodarna ända in på 1990-talet. Idag är Spikarna en favoritplats hos många Sundsvallsbor och turister och du kommer snart märka varför. Köp med en lunch eller fika från någon av Alnös många fik eller mysiga restauranger och njut av ljudet när havet slår mot klipporna. Kuperad terräng i form av sten och klippor så ta bekväma skor och gå försiktigt. Mer information om upplevelse nr 2

Upplevelse nr 3 av 100 GODA SMAKER
En svindlande småväg för dig fram till en undangömd pärla. Timrå Gårdsbutik är en hemtrevlig restaurang, café och inredningsbutik, vackert belägen vid Lilla Bandsjön i Timrå. Ta ett andetag av den friska luften och låt magen kurra medan du slänger ett öga på menyn. Här finns alla möjliga gobitar och bli inte förvånad om en hel fikabuffé står uppdukad – vad ska man välja? Men akta dig så du inte blir fast i inredningsbutiken och missar hela fikat, här finns saker du knappt kunnat drömma om och det är lätt att en timmes besök blir en hel förmiddag. Läs mer om Upplevelse nr 3


Upplevelse nr 7 av 100 ÄVENTYRET VÄNTAR
Redo för ett hissnade äventyr? Utmana familjen eller kompisarna i spännande upplevelserum på det som faktiskt var världens första Boda Borg, i Torpshammar. Förlorarna bjuder på glass? Eller varför inte en picknick i solen (om vädret tillåter). Träningsvärk och tankevurpor utlovas, kanske även ett och annat blåmärke för den som har en riktig vinnarskalle! Läs mer om upplevelse nr 7Upplevelse nr 8 av 100 HISSNANDE UTSIKTER
Vill du få en mäktig utsikt över staden? Äta lokalproducerad glass, shoppa hantverk och få massor av frisk luft? Vill du dessutom sålla dig till alla dem som lägger upp snygga bilder med #norraberget på Instagram? Då är den här upplevelsen din! Bästa vyn får du från utkikstornet. När du väl kämpat dig uppför trapporna kan du bara njuta. Vi ses på Norra Berget! Läs mer om upplevelse nr 8.


Upplevelse Nr 13 av 100 GLASSFEST
Det Goda Bruket i Matfors är ett Whiteguidecafé som frestar med nya smaker nästan varje dag. Om du är osäker på om det verkligen finns något gott fika för dig, surfa in på deras sociala kanaler och spana runt, vi vågar lova att du kommer kasta dig ut genom dörren inom kort. Eller passa på att shoppa lite nya, unika kläder och inredning när du ändå är på plats. Tips från coachen, köp flera sorters fika. Du kommer inte kunna välja! Läs mer om upplevelse nr 13.


Upplevelse Nr 14 av 100 STRÖMMANDE VATTEN
Vid älven Ljungans utlopp ligger naturskyddsområdet Haverö strömmar. Här möts du av vacker natur, mysiga stigar och möjlighet till fina rastplatser att slå sig ner vid och njuta av frisk luft och bruset från strömmen. Här finns även en kulturhistorisk kvarnbyggnad från mitten av 1800-talet för dig som vill förkovra dig i historien. Vill du lura en fisk på kroken finns det både harr och öring. Fisket ingår i Haverö fiskevårdsområde. Sommartid kan även caféet vara öppet, annars går det utmärkt att duka upp med en egen picknick. Läs mer om upplevelse nr 14.


Upplevelse Nr 15 av 100 BLOMSTERPRAKT
Drömmer du om en lummig trädgård? Eller vill du drömma dig bort i någon annans lummiga trädgård utan att själv lyfta ett finger? Det kan bli verklighet.
Mitt bland villorna i Haga finns nämligen en gömd pärla. På Katrinelunds Trädgård och Café kan du få inspiration, andrum eller bara en ursäkt att åka iväg en stund. Här är blomsterprakten storslagen. Passa på att fika och köpa med dig blommor eller prata plantering. Mer information och öppettider hittar du via hemsidan. Läs mer om upplevelse nr 15 här.


Upplevelse nr 17 av 100 BROSPANING
Vikbron i Fränsta är Sveriges längsta träbro i sitt slag. Dess vackra träkonstruktion spänner sina 133 meter över Ljungans blanka vatten. Bron är öppen för dig som vill korsa vattnet och den vackra miljön i området gör bron väl värd ett besök.
Här har bland annat kung Karl XVI Gustav och drottning Silvia vandrat över, om du vill gå i kungliga fotspår. Kombinera besöket med en middag på Sigges i Viskan! 


Upplevelse Nr 20 av 100 ANRIKT UNIKT
I Timrå, eller snarare byn Västerå, kan du besöka Sveriges kanske enda Grusvägskrog. Gamla Affären som tidigare var byns affär har nu restaurerats upp till en Grusvägskrog och Vinbar med hög kvalitet på mat och dryck. Krogen har sedan öppning gästats av stjärnkockar och långväga besökare! Gör en häftig utflykt till vackra miljöer och njut av vällagad mat eller fika. Läs mer.


Upplevelse Nr 22 av 100 BRA LÄGE
Juniskär tillhör de mindre fiskelägena längs med Kustvägen söder om Sundsvall. Här möts du av vacker natur och havsvik i en unik skärgårdsmiljö med gamla vackra sjöbodar. Här finns en yrkesfiskare med egen fiskebutik, ett spa som man kan boka för eget sällskap och kajakuthyrning. Många vackra fotoögonblick utlovas under denna upplevelse och det går lika bra att komma bilvägen som sjövägen!


Upplevelse nr 24 av 100 UPPLEV MAGIN
Visste du att vi har ett upplevelserum i Stenstan? Där du kan uppleva Sundsvalls historia, nästan som om du vore där själv. Ja, alltså tänk dig att du åker tillbaka i tiden till när skeppen lastades med timmer och lämnade Sundsvalls hamn för äventyr i fjärran länder. Eller när staden flyttades från Åkroken till platsen där Stenstan ligger idag (ja, hela staden har faktiskt flyttats). Och till tiden när legenden om de eldsprutande drakarna kom till. Det och mycket mer kan du ta del av på Stenstan Visitor Center i Stadshuset. Helt kostnadsfritt. Dessutom kan du boka en guidad visning, om du vill lära dig ännu mer om stadens historia, nutid och framtid! Läs mer


Upplevelse nr 25 av 100 MITT I LANDET
I mitten av Sverige hittar du berget Flataklocken. Vandra upp eller ta bilen de ca 465 m över havet och belönas med milsvid vacker utsikt. Fika på Café Mittpunkten, om det är öppet under ditt besök, eller köp med fika och ha en picknick ute i det fria. Här utlovas flera Instagramtillfällen för den fotosugne. Läs mer.

 
Upplevelse nr 30 av 100 GRÄVA GULD
Drömmer du om att gräva efter guld? Nu har du chansen!
Lär dig guldvaskningskonsten av erfarna guldvaskare och få chansen att vaska fram äkta guld. Guldet du hittar får du ta med hem. En perfekt aktivitet för kompisgänget som vill lära sig något nytt och lite annorlunda. Vill du lära sig vaska guld som ett proffs behöver du förboka upplevelsen, all information hittar du på länken nedan. Guldvaskarlägret i Norafors ligger 25 km från Sundsvall. Psst… du kan även hyra din egen tjärn, ifall ni vill kombinera flera aktiviteter. Läs mer och boka.


Upplevelse nr 31 av 100 HÖGA HÖJDER
Visste du att Sundsvall är känt för sina klättermöjligheter ute i skog och mark? Dessutom byggs en klätterpark bestående av flera olika höghöjdsbanor och en linbana på Södra berget. Här kan barn och vuxna ha roligt tillsammans, högt bland trädtopparna! Anläggningen öppnade under midsommarhelgen och verkar redan ha fängslat sina besökare! Kom och upplev äventyret!
Läs mer


Upplevelse nr 34 av 100 HISTORISK UPPLEVELSE
Matforsfabriken är en kreativ mötesplats och upplevelsecentrum för alla åldrar. Här får du ta del av stadens industrihistoria och hela resan till nutid, varvat med ny teknik. Shoppa i den gamla anrika butiken som man har återskapat – där kan du hitta allt möjligt som du inte ens visste att du behövde. Utomhus finns massor av saker att hitta på för hela familjen! Matforsfabriken är dessutom en infoPoint. Läs mer.


Upplevelse nr 36 av 100 SKOGSLEK
Björnstigen är en äventyrsstig på Södra berget. Längs stigen som är ca 1 km finns en hel del äventyr som du ska ta dig förbi. Klättra uppför bergväggen, gå över den svindlande hängbron och håll huvudet kallt på balansbommen. Utmana mamma eller pappa för att se om de är lika modiga som du. I närheten av stigen finns Strike Club. Läs mer.


Upplevelse nr 39 av 100 ÄVENTYRSPARK
Camp Mid Adventure ligger i Torpshammar mitt bland storslagna naturmiljöer. Här finns aktiviteter för både stora och små i form av frisbeegolf, höghöjdsbana, zipline, volleyboll, paintball, vattensport och massa annat. Boka in en fartfylld dag full av äventyr. Förläng besöket med en övernattning i någon av de vacker belägna stugorna eller ta med husbilen. Vi vågar nog lova att alla kommer sussa sött efter en heldag med äventyr! Läs mer.

 
Upplevelse nr 40 av 100 TINNAR OCH TORN
Upplev Sundsvall högt upp bland tinnar och torn tillsammans med en takvandringsguide. En annorlunda historielektion där du får veta mer om Sundsvalls historia samtidigt som du balanserar högt upp på taken. Red någon uppför Knausttrappan på en häst och varför är husen egentligen dekorerade med snäckor? Vacker utsikt ut mot Stora torget och lite lagom pirr i magen utlovas! Du kan boka för två personer eller fler. OBS, minimilängd för att få delta är 145 cm. Läs mer.


Upplevelse nr 41 av 100 ÅTERHÄMTNING
Snöra på dig vandringskängor och packa solkrämen. Ut och njut av allt vad naturen har att bjuda på utefter leden som tar dig från Sundsvall till Trondheim i Norge. Hälsa på kossorna efter vägen, vinka till andra vandrare och svalka dig vid vattnet. Färden går genom skog och mark, mil efter mil av fina landskap. Utmana en vän och gör en del av leden i taget under hela sommaren, sätt upp ett mål och upptäck nya platser. Eller gå helt i din egen takt och låt all stress rinna av dig till ljudet av fågelkvitter. Här får du gå precis som du är. Läs mer om S:t Olavsleden.


Upplevelse nr 42 av 100 HISTORISKT BRUK
Ett historiskt bruk utefter Kustvägen. Det gamla järnbruket var i drift mellan 1600 – 1900 talet. Bruksmiljön är välbevarad och många av de gamla bruksbyggnaderna finns kvar att besöka – Många frågor väcks under besöket i de gamla vackra miljöerna… hur levde man, vem arbetade här? Sommartid anordnas ibland guidade turer på bruket som du kan boka och har du tur kanske du kan åka en tur i ångloket Loke under ditt besök. Kommer du med husbil finns det parkering i närheten vackert beläget nere vid vattnet och smarrig mat i restaurangen för dig som är hungrig. Läs mer.


Upplevelse nr 43 av 100 VIND FÖR VÅG
Det finns många fina kanotleder att välja mellan för dig som vill paddla. Gör en dagstur eller planera för en veckotur med övernattning. Paddla i hav, sjö och älv och upptäck nya smultronställen längs vattnet. Ta kontakt med en kunnig uthyrare för att upplevelsen ska bli både trygg och rolig om du är nybörjare. Tänk på att boka i god tid då många vill ut i naturen i sommar. Du hittar mer information och flera lokal uthyrare via länken nedan eller besök sundsvall.se. Läs mer

   
Upplevelse nr 44 av 100 KULTUR I FOKUS
Mitt i Stenstan hittar du Sundsvalls museum i Kulturmagasinets vackra kreativa lokaler. I det gamla hamnmagasinet kan du se utställningar om Sundsvalls och Medelpads historia. Du kan dessutom följa med ut på stadsvandringar och lära dig mer om stadens historia genom att lyssna till erfarna guider. Utanför museet finns en lekpark och flera caféer och restauranger för både hungriga barn och fikasugna vänner. Läs mer.


Upplevelse nr 54 av 100 FARTFYLLDA ÄVENTYR
Fartfyllda äventyr på forsande vatten! Är du redo? Boka en tur med Ljungans forsränning och ge dig ut på ett av sommarens mest spännande äventyr. Passar dig som testat förut men även dig som aldrig tidigare har paddlat i strömmande vatten. En garanterat blöt upplevelse! Läs mer.


Upplevelse nr 55 av 100 SKAPARGLÄDJE
Bröderna Bommen är ett lokalt hantverksölbryggeri och destilleri med besökscentra i Njurundabommen. Här finns bryggeri, bränneri och bageri! Boka en bryggerivisning i goda vänners lag i sommar och lyssna till historien bakom hantverksölen. Passa på att äta något gott eller fika i bageriet – massor av goda smaker utlovas. Läs mer.


Upplevelse nr 68 av 100 ALLT FÖR BARNEN
Hälsa på alla djuren på Norra berget. Djuren som bor här är av svensk lantarastyp och fanns på svenska bondgårdar förr i tiden. Ha en mysig heldag på Norra berget tillsammans med Hedemorahöns, gulliga Lappgetter, Fjällkor och ulliga Åsenfår! Läs mer.


Upplevelse nr 71 av 100 VINNANDE UTSIKT
Inget Sundsvallsbesök blir riktigt på topp utan ett besök till toppen. Alltså till Vättaberget och dess magiska utsikt. En av de mest fotade vyerna i hela Destinationen med milsvid utsikt över Indalsälven. Köp med fika och fixa en mysig picknick medan ni njuter av utsikten.


Upplevelse nr 79 av 100 HUR VAR DET FÖRR
Hur levde man förr? Gudmundstjärn var ett av de sista riktiga självhushållen där nästan allt som behövdes producerades på gården. Idag hittar du en vacker kulturmiljö med ett 20-tal äldre byggnader – en riktig historisk tidsresa. Under sommaren finns aktiviteter för besökare här och i närområdet finns det vandringsleder och skogsstigar med vindskydd och grillplatser. 

Vill du upptäcka hela vår destination direkt så hittar du redan nu massor av tips på aktiviteter och upplevelser genom att klicka på denna länk.