Pilgrimsleden S:t Olavsleden

– ett av de stora kristna pilgrimsmålen efter Rom, Jerusalem och Santiago de Compostela

Denna, en av de nordligaste pilgrimslederna, som är ca 580 km lång börjar i Selånger utanför Sundsvall och går genom Medelpad och Jämtland till Trondheim i Norge.

 

Kort historik om leden
Det var år 1030 som den avsatte dansk-norske kungen och vikingen Olav Haraldsson landsteg i Sundsvall. Med sin här vandrade han mot Norge för att återta kronan som hans bror, Knut den store, erövrat. Vid en sammandrabbning i Stikklastad, dödades Olav Haraldsson. Förunderliga saker hände vid hans grav och ryktet spred sig om den kristne kungens sista vandring. Sedan hans kropp flyttats till Nidaros (idag Trondheim) och man kring hans grav började bygga den mäktiga Nidarosdomen, blev platsen en helig plats som besöktes av många pilgrimer.

Längs leden byggdes enkla härbärgen för övernattning för pilgrimerna och källor som gav de vandrande friskt vatten fick den helige Olavs namn. Ortsnamn som Munkbyn, Klöstre och Pilgrimstad vittnar om förekomsten av såväl munkar, enkla kloster och pilgrimer. Ljungans dalgång blev den främsta pilgrimsleden i Sverige och Nidaros blev ett av de stora kristna pilgrimsmålen efter Rom, Jerusalem och Santiago de Compostela.

Vackra och intressanta platser att stanna vid längs pilgrimsleden i Ånge kommun:
Byforsen
– Det vackra området kring Byforsen är ett populärt fritidsområde med stigar, vindskydd och eldplatser. Följ samma väg som oräkneliga pilgrimmer vandrat under nio sekler. Du passerar grova tovor, rosenbuskar och frodiga fläderbuketter. Under 1870-talet var Byforsen ändstation för ångbåtstrafiken mellan Stödesjön och Torpsjön. Kommer du med bil och vill besöka området så åk Fränstavägen parallellt med E14 till landsvägsbron över Byforsen, ca 3 km väster om Fränsta.

S:t Olavs källa – Vid foten av Bergåsen, 1,5 km från Borgsjö kyrka ligger S:t Olavs källa. Denna uppstod enligt sägnen när Olav Haraldsson rastade med sin här i Borgsjö. Han stötte sin stav i marken och en källa sprang fram. För att få ett ämbar att vattna sin häst ur, satte han sig på en sten vilken mjuknade och bildade S:t Olavs gryta. Den fylldes med vatten och hästen drack sig otörstig. Många pilgrimer har druckit brunn ur källan, som varje dag besöks av vandrare och andra som släcker törsten med källans friska vatten. S:t Olavs källa ligger på väg mot Jämtgavelns naturreservat. Kommer du med bil och vill besöka källan så sväng av E14 mot kyrkan i Borgsjö och följ skyltningen.

Läs mer om leden på S:t Olavsledens egen hemsida.

Svar på vanliga frågor om S:t Olavsleden.