Sedan 2011 har turistföreningen Destination Ljungandalen utsett ett åttonde underverk varje år, som tillägg till de sju underverken som finns i Ljungandalen, platser som är lite speciellt unika!

Ljungandalens åttonde underverk 2018

Haverö Strömmar – naturreservat med underbart fiske och café

Årets åttonde underverk innehåller allt du som besökare kan önska. Haverö Strömmar är ett fiskeparadis med historiska byggnader och fantastiska naturupplevelser. Haverö strömmar ligger vid Kyrksjöns utlopp. Där delar sig Ljungan i tre flöden, Kvisslebäcken, Norrströmmen och Sörströmmen. Norrströmmen är strömsträckans huvudfåra med ett rikligt vattenflöde och 8 som är mycket uppskattat av fritidsfiskare. Haverö Strömmar är både naturreservat med vacker natur samt kulturhistoriskt intressant med sina gamla byggnader som bevarats i ursprungligt skick. Destination Ljungandalen anser att Haverö Strömmar är värdig titeln Årets 8:e underverk 2018.

 

Ljungandalens åttonde underverk 2017

Berget Getberget – slalom, unik fauna och underbar utsikt

Juryns motivering: Getberget (62°30´10´N 16°5´8´´Ö) med sin karakteristiska profil och med en höjd på modiga 348 meter över havet, vakar över Torpsbygden och dess invånare sedan urminnes tider. Syd-växtbergets rika flora och fauna lockar besökare från när och fjärran. Berguv och kungsörn häckar från och till i bergets branter. 1964 invigdes Getbegets slalombacke med toppstuga. Backens fallhöjd är 140 meter och längden är 510 meter. Backen har internationella mått och flera FIS-tävlingar har avgjorts där. 

Berget har varit och är en viktig rekreationsplats för både lokalbefolkning och besökare. Många är det som tjusats av den vidunderliga utsikten och njutit av fartvinden nerför den branta slalombacken.

Ljungandalens åttonde underverk 2016

Islands Tree Houses – unikt boende på egen ö

Juryns motivering: I Ljungandalen är naturen en av våra största tillgångar. Att få möjlighet att bo mitt i vildmarken på en egen ö, omgiven av total tystnad, är något som många människor i världen drömmer om.

2016 års underverk, med sina unika trädhus uppförda på naturens villkor och med stor respekt för omgivningen ger möjligheten att få uppleva just detta. Det är en ära för oss att utse Islands Tree Houses till årets åttonde underverk i Ljungandalen.

golf_hussborgLjungandalens åttonde underverk 2015

Hussborg Herrgård-golf, boende och konferensanläggning

Juryns motivering: Hussborgs pampiga herrgård är ett landmärke att vara mäkta stolt över i Ljungandalen. Med ingredisenser som unik historia, sagolika bröllop, utsökt mat, ett välbesökt golfeldorado och arrangemang som lockar folk från när och fjärran har man lyckats bli en väl ansedd anläggning.

När det dessutom drivs med engagemang och hängivet värdskap blir receptet oslagbart. Det är väldigt naturligt och en ära för oss att utse Hussborg Herrgård – Golf – Konferens till vårt åttonde underverk. 

Ljungandalens åttonde underverk 2014

Den söta synden- hemgjord glass och belgiska våfflor

Juryns motivering: Valet av Ljungandalens 8:e underverk 2014 var lätt. Ljungaverks gamla kyrka köptes av Valerie och Jeroen från Belgien och de har stora visioner. Idag är kyrkan ombyggd till ett café som säljer utsökt hemgjord glass, våfflor och belgisk choklad. Den unika lokalen i sig med tydliga spår av kyrkotiden är väl värt ett besök. Läs mer på deras hemsida.

Ljungandalens åttonde underverk 2013

Takida – stjärnorna från Sveriges Seattle

Juryns motivering: Takida har genom hårt arbete och stor konstnärlig talang slagit sig fram i en bransch som är stenhård. Sedan 2006 när Takida släppte debutalbumet Make You Breathe, har vägen pekat rakt upp i musikvärlden. Med albumet Bury The Lies som sålde platina 2007 skrev bandet in sig bland de stora. Bandet har vunnit hundratusentals musikälskandes hjärtan i Sverige och omvärlden. Med låtar som Curly Sue 2008 och You Learn 2012, har Takida som ingen annan före, satt vår kommun på kartan. Bättre  ambassadörer för Ljungandalen än dessa bandmedlemmar får man leta efter.

Takida inspirerar även många lokala band till stordåd. Det är inte för inte som kommunen numera kallas för Sveriges Seattle. Det är med glädje och stolthet som vi i Destination Ljungandalen valt att för år 2013 utse Takida som vårt åttonde Underverk. Läs mer om Takida på www.takidamusic.com.

Ljungandalens åttonde underverk 2012

Här föddes det internationella äventyrshuset Boda Borg

Juryns motivering: 1993 satte sig fem kreativa personer och brainstormade om turism och upplevelseturism i synnerhet. Vad man kom fram till visade sig vara något som ingen annan tänkt på, men som skulle komma att föra in en ny dimension i upplevelseturismen.

”Vi bygger ett tv-spel på riktigt och det skall ske i Boda Borg, det gamla vårdhemmet för funktionshindrade i Torpshammar”.

Finansieringen för att börja utveckla och bygga äventyrsrummen löstes och 1995 var anläggningen så pass klar att man kunde börja ta emot besökare. Mellan maj och november det året kom 14200 besökare till Äventyrshuset i Torpshammar. Inte illa för en ort som normalt har 800 innevånare.

1996 var det officiell invigning med sedvanlig pompa och ståt. Tillfället förgylldes med kungen och drottningens närvaro. Världens första Boda Borg var verklighet.

Idag finns Boda Borg som franchiseföretag i sju städer i Sverige och i Lough Key Forest på Irland. Läs mer om världens första Boda Borg här.

Ljungandalens åttonde underverk 2011

Kälens Medeltidsmarknad

Juryns motivering: Det var en gång en liten by, högt och vackert belägen i djupa storskogen. Länge förde byn en ganska blygsam tillvaro. För några år sedan fick invånarna en idé. Det traditionella midsommarfirandet skulle bli en festlig medeltidsmarknad på midsommarafton! Byn är Kälen och 2010 fick de ta emot utmärkelsen Ljungandalens åttonde underverk för sitt goda arbete med arrangemang och utveckling av byn. 

Den första Midsommarmarknaden 2007 blev en succé, med lokalt hantverk, medeltida produkter och musik, hästshow och den lokala delikatessen kolbullar. Midsommarmarknaden har nu arrangerats 3 år i rad, med fördubblat antal besökare varje gång. Den lilla byn med ca 60 bofasta invånare lever upp,  befolkningen har ökat under åren och nu ordnas festligheter och aktiviteter för gammal och ung, året om. Alla hjälps åt och intäkterna från arrangemangen hjälper till att renovera bygdegården, dansbanan och andra projekt för trivseln i byn.

Vägbeskrivning: Åk vägen söder om Torpssjön i Fränsta, ta avtagsväg mot Kälen i Finsta eller i Gim, strax utanför Torpshammar. Här finns länk till marknadens hemsida.