Kulturen runt hörnet

– Våra historiska kulturmiljöer väntar på dig

På vandringen efter Pilgrimsleden S:t Olavsleden , som Olof Haraldsson år 1030 vandrade för att återta tronen i Norge, kommer man strax efter Torps kyrka i Fränsta till Sveriges längsta träbro,  den pampiga röda Vikbron. I protest mot brotullar uppförde Finsta-Viken byamän år 1888 en ny bro bara en halv kilometer nedströms. Den vackra träkonstruktionen spänner sina 133 meter över Ljungans blanka vatten. På den södra sidan av bron kan man promenera den lilla vägen och stigen längs Ljungans södra strand ut på Viknäset.

Strax utanför Borgsjö finns Slöjdmuseet -en kulturskatt utan dess like. Gösta Sundin har med hjälp av kniv och sandpapper skapat de mest detaljrika modeller av gårdagens småbrukarsamhälle. Modellerna av bland annat asp och lind ger en inblick i det liv och vardagliga slit som numera är historia, men alltid med en humoristisk blinkning. Slöjdmuseet är ofta ett huvudresmål för långväga besökare och lämnar ingen besviken. De äldre känner igen den miljö de själva växte upp i och de yngre får lära sig en bit ur vår historia på ett roligt och annorlunda sätt.

I närheten av Sveriges geografiska mittpunkt så hittar man området Östra finnbygden– en bit historia från 1600-talets Savolax-finnar. Östra Finnbygden består av byarna Hjältanstorp, Munktorp, Saxen, Kilen och Storulvsjön. I början av 1600-talet kom svedjebrukande finnar från Savolax-området för att bosätta sig här och leta nya granskogsmarker att svedja. Östra Finnbygdens Intresseförening bildades 1986 för att skapa gemenskap och tillvarata finnbybornas intressen. I de olika byarna finns Pörte (Rökstuga), Spånhyvel och Järnframställningsplats som informerar om hur finnarna levde på den tiden.

Här finns också Thunströms hus med övervåningen som är ett levande museum. All inredning, allt bohag inklusive det omfattande biblioteket är från 1920- 1930-talet. Att kliva in här är som att kliva rakt in i historien, som om de som bodde här reste sig och gick ut och lämnade allt orört tills idag. Nedervåningen av huset är renoverad och där finns böcker, hantverk och sådant som tidigare såldes i Finnbygdsboa.

Ålhuset vid Aldern, vid väg 83 utanför Alby har en lång tradition av fiske, ända sen 1770-talet. Nu står det gamla fiskehuset från 1870-talet här. Inne i huset fångades öring, lax, harr och ål ända fram till mitten av 1960-talet.

Eldnäsets flottningsmuseum, som ligger strax utanför Kölsillre, ca 47 km från Ånge,  visar gamla redskap, svartvita foton och ett bildspel som berättar om flottarnas liv och leverne. Där finns också en skogskoja samt en kolmila. Kaffe och fika finns till försäljning. Sommartid är det en populär plats för olika musikarrangemang.

Haverö Strömmar är en välbesökt sevärdhet, innehållandes ett naturreservat, strömmande vatten och tullkvarn och mjölnarstuga. Sommartid är det café på platsen som ligger strax utanför Kölsillre, ca 45 km öster om Ånge.

Borgsjö kyrka är vår rosa stolthet. Den byggdes 1766-1771 i rokokostil och räknas som ett av landets förnämsta kyrkliga monument. Dopfunten i trä är från 1600-talet. Det finns en träskulptur föreställande kyrkans skyddshelgon S:t Olof, utförd av Hakon Gulleson i början av 1500-talet. Kyrkan är öppen sommartid för besökare.